Kusosalkku
etusivu        LA kokoontumiset        kokoontumiset        La-harrastus

Reilun puoli vuotta hauduttelin ideaa alkaa tekemään jonkinlainen kannettava radiosysteemi joka olisi helppo ottaa peditioille mukaan. Tuona aikana ei mitään järkevää ideaa syntynyt että miten tuon toteuttaisi kunnes sitten yhtenä iltana Putkinotko soitteli ja kyseli että olisiko ideoita miten voisi tuollaisen kannettavan radiopaketin tehdä ja siitä se lähti sitten itelläkin ajatus luistaan kun Putkinotko kertoili Emcomm systeemeistä joita tulikin sitten netistä selattua. Aluksi suunnittelin jotain puista armeijan ammuslaatikkoa mutta sopivaa ei sattunut kohdalle. Aloin sitten katteleen jotain sopivan mallista salkkua ja Biltemasta sitten löytyikin 19,99 euron hintaan muovinen alumiinisalkku. Vastaavia salkkuja näkyy olevan monessakin paikkaa myytävänä.

Alkuun suunittelin että laittaisi pienen UPS:n akun tuonne ja radion mutta aloin miettiin että tuollainen on liian pieni ja kun nurkissa pyörii jo tuo reissukäyttöä varten tehty akkupaketti niin hyödynnetään tuota tuossa käytössä. Ja kun noissa emcomm systeemeissä oli verkkovirtaoptiokin mukana niin aloin katteleen että tuo oma Maassin 23A:n virtalähde olisi oikein soppelin kokoinen fyysisiltäkin mitoiltaan tuonne niin pitihän se sekin tuonne sovitella ja kun se pikkuinen verkkokaupan agrekin kulkee nätisti mukana niin tästähän saadaankin varsin toimiva paketti kun on akku kytkettynä virtalähteen rinnalle.

Salkun pyörittelyä ja suunnittelua. Tuon pehmusteen olisin mielelläni jättänyt paikoilleen mutta oli niin pahasti asennusten haittona että oli pakko repiä pois. Näissä ensimmäisissä kuvissa näkyvä ampeeriittari jouduttiin korvaamaan toisella koska kiinalainen virtamittari ei kyennyt käsittelemään kuin 50mA luvatun 50A sijaan. Aluksi suunnittelin ulkoista virransyöttöä varten että laittaisin uros kojeliittimen joita käytetään virtalähteissä mutta laittelin kuitenkin naaraspuolisen rungon ja syy siihen että päädyin tuohon liittimeen on se että ei vahingossakaan kytke verkkovirtoja 12 voltin puolelle. Ja onpahan tämä liitin ehkä vähemmän herkkä ulkoisille vaurioillekkin. Voisi joskus väkerrellä kuitenkin jonkin suojatulpan tuolle liittimelle.

     
     
     

Salkun maalaus sisältä ja lopullista kasausta. Radion alle jäävä tila toimii sopivasti säilytystilana virtajohdolle sun muille hilppeille ja tarvikkeille lokikirjoja myöten.

     
   

Ja luonnollisestihhan valoja pitää joka paikkaan tunkea niin salkkua kiertää sininen led-nauha. Piti laittaa 100ohmin vastus virtajohtoon että ei ole jatkuva migreeni päällä kun tuo 5050 ledeistä koostuva nauha olisi jo pelkällä akkujännitteellä tuhottoman kirkas. Nämä kuitenkin on katkasijalla pois kytkettävissä niin ei tarvitse arvokasta akkuvirtaa tuhlata turhanpäiväsyyksiin.

 

Sopiva radio on vielä katselussa joten salkku on tuon osalta viimeistelemätön ja näissä kuvissa radion virkaa toimittaa Mocoma 99.

Nyt kun sopiva radio on löytynyt niin saadaan viimeistelyt salkulle tehtyä. Radion virkaa tuli toimittamaan Albrecht AE 5890 EU. Kokonsa puolesta erittäin bueno tähän käyttöön ja onhan tuo osoittautunut ihan toimivaksi radioksi. Ja kaikki kun pitää mennä räpeltään pilalle niin ulkonäöllisesti ei tämäkään radio vakioksi jäänyt. Jos ei muuta niin saa ainakin keskustelua aikaseksi.

Alunperin olisin kalvottanut tuon camovärityksellä mutta tästä lähistöltä ei sopivaa kalvoa löytynyt niin otettiin sitten sellainen mikä herättää huomiota niin hyvässä kuin pahassa. Kommenttia on tullut laidasta laitaan eli homma on onnistunut. Biltemasta löytyi tuollaista vihreää kimalle "bling bling" kalvoa jolla kuoret päällystin ja rengaskynällä maalasin nupeista nuo merkinnät jotka ei vakiona näy etenkään pimeässä ollenkaan.

 

Biltemasta löytyi "säädettävät" naulauskulmat josta sai tehtyä radiolle kiinnikkeet ja kun noissa oli vielä valmiiksi pitkä ura niin ei tarvinnut alkaa edes keksimään miten saataisiin radion nosto käyttö-asentoon aikaiseksi. Kiinnikkeet on maalattu tyylikkäästi mattamustaksi ja niitattu pleksiin kiinni. Lisäksi salkun kanteen on löytänyt tiensä lämpömittari.

       

Salkku käytössä kivesvaaran peditiolla 27.12.2014.


26.6.2015. Salkkua kehitetty taas hieman etiäpäin. Tuolle tup.syt. liitännälle kun on välillä muutakin käyttöä kuin tuolle usb-laturille niin hommasin erillisen usb-virtalähteen mistä saa noin 3A ulos. Samalla laittelin pari katkaisijaa lisää mahdollista myöhempää käyttöä varten.